Skogen

Det finns vetenskapliga belägg för att det är bra att vistas i naturen/ skogen. Det gör oss lugna och sänker Kortisolet, alltså stressen. Jag har läst att vi är skapta för att vara i naturen och därför är det vår naturliga miljö att vistas i. Nu för tiden är vi mestadels i stadsmiljö och där höjs vår stressnivå automatiskt. Det finns även vetenskap som säger att träd frigör ett slags "hormon" när vi rör vid det. Det är ett försvar för trädet, men någonting som är bra för oss. Det är alltså inte så dumt att vara "trädkramare".
 
 
Jag tycker att det är riktigt skönt att vistas i skogen! Är nyligen hemkommen från 2 timmars vistelse idag i en skog utanför Norrköping. Jag älskar lugnet och dofterna och det känns som att jag kan andas ordenligt på något sätt.
Idag har jag letat svamp. Jag tycker att man ska göra saker som går långsamt när man är i skogen, i alla fall jag själv får ut mest av stunden då. Promenera långsamt, leta svamp eller bara sätta sig och fika en stund. Lyssna på tystnaden och vad det finns för olika typer av ljud. Fågelkvitter, knarr under skorna, kvistar som knakar. Att lägga märke till de små, små sakerna som lätt missar i stadsmiljöns tempo.
 
 
Igår berättade en tjej att hennes läkare sagt åt henne att gå ut i skogen 20 minuter per dag under en viss tid. Det skulle göra att hennes fysiska smärta försvann. Det fungerade enligt henne själv. Så naturen har nog mer effekt än vad vi tror.
På svtplay.se finns ett avsnitt på Vetenskapens Värld som handlar just om naturen och hur vi påverkas av den. Mycket intressant och tänkvärt.
 
 
 

jennysgnista.blogg.se

Här vill jag med egna erfarenheter och tankar inspirera till nya synsätt på livet och välmående.

RSS 2.0